Walmart houdt prijzen kruidenierswaren stabiel ondanks inflatie, antitrustclaims (2024)

Uit een nieuwe analyse van de prijsstrategie van Walmart blijkt dat het bedrijf de prijzen voor kruidenierswaren consequent lager heeft gehouden dan concurrenten, terwijl het de prijzen over het algemeen ver onder de Amerikaanse inflatie heeft verhoogd, zelfs terwijl het bedrijf nu wordt beschuldigd van het gebruik van zijn macht om oneerlijke voordelen te behalen ten opzichte van rivalen.

Dataweave, een bedrijf dat gegevens analyseert, vergeleek exclusief voor Reuters de prijzen van 589 merkproducten in 34 categorieën, waaronder koffie, soep, ontbijtgranen, bakproducten, batterijen, artikelen voor persoonlijke verzorging en dierenvoeding.

Het bedrijf verzamelde en onderzocht dagelijks de prijzen van de artikelen bij zowel Walmart, Kroger, Target en Amazon, zowel in winkels als online, om zo tot één gemiddelde prijs te komen voor elke maand tussen januari 2022 en eind februari 2023.

In deze periode, terwijl de Amerikaanse inflatie gemiddeld 7,5% bedroeg, hield Walmart de prijzen stabiel, zo blijkt uit de analyse van Dataweave.

Walmart winkels en Walmart.com producten stegen gemiddeld 3% in prijs in de 14 maanden tot februari 2023, vergeleken met een stijging van 7,5% voor dezelfde producten die bij Amazon verkocht worden en 9% bij Kroger en Target, aldus Krishnan Thyagarajan, chief operating officer bij Dataweave.

Walmart rapporteerde een nettowinst van $11,3 miljard voor het jaar dat eindigde op 31 januari 2023, een daling van 19% vergeleken met vorig jaar, voornamelijk door herstructureringskosten in verband met de terugtrekking uit het VK en Japan en een opioïdenschikking van $3,3 miljard. De brutomarges daalden ook met ongeveer 1 procentpunt tot 24,1%.

Van de Amerikaanse fysieke retailers heeft Walmart een aandeel van 42%, hoewel haar online marktaandeel slechts 6,3% bedraagt tegenover de 37,8% van Amazon, volgens marktonderzoeksbureaus. Met een marktwaarde van meer dan $400 miljard en activiteiten die zich uitstrekken van Latijns-Amerika tot China, heeft Walmart jarenlang haar macht gebruikt om de laagste prijzen van leveranciers te bedingen.

De leidinggevenden van Walmart vertelden investeerders dit jaar dat ze gebruik maakten van statistieken, waaronder de best presterende koopwaar en de best presterende categorieën, en dat ze in de onderhandelingen met leveranciers de grondstofkosten stuk voor stuk onder de loep namen.

Walmart beweerde in april dat automatisering in haar distributiecentra ook zou helpen om de prijsverschillen met concurrenten te behouden.

Walmart is al goed voor $1 van elke $4 die aan boodschappen wordt uitgegeven, wat een belangrijk aandachtspunt is voor 's werelds grootste retailer.

De Amerikaanse inflatie steeg in 2022 tot het hoogste niveau sinds het begin van de jaren tachtig, waardoor alles duurder werd, van voedsel en kleding tot gas en elektronica.

Voor een voorbeeldmandje met 10 voedingsmiddelen, waaronder Kellogg's Pringles chips, Kraft Heinz's Miracle Whip Mayo en Del Monte's Green Beans, waren de prijzen van Walmart 4,6% goedkoper dan die van Target, 14,8% goedkoper dan die van Kroger en 17% goedkoper dan die van Amazon.

Dit was in een periode waarin de wereldvoedselprijzen recordhoogten bereikten en de prijzen voor thuisvoedsel in de VS met dubbele cijfers stegen.

Food-at-home prijzen, of prijzen van voedsel dat gekocht wordt in kruidenierswinkels en supermarkten, zullen dit jaar naar verwachting nog eens 6,6% stijgen, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

"De gegevens tonen de macht van Walmart over leveranciers en het potentieel van Walmart om marktaandeel te winnen van rivalen zoals Amazon," zei Parul Jain, een professor in financiën en economie aan de Rutgers Business School, die de gegevens voor Reuters bekeek.

Walmart zei in een e-mail aan Reuters dat de gegevens "onze toewijding aan Every Day Low Price (EDLP) ondersteunen," verwijzend naar haar strategie om lage prijzen voor producten vast te stellen in plaats van te vertrouwen op kortingen en promoties om de verkoop te stimuleren.

De National Grocers' Association en de Wholesale Grocers Association, die onafhankelijke en regionale kruideniersketens in de V.S. vertegenwoordigen, hebben de afgelopen jaren bij federale wetgevers en toezichthouders aangedrongen om de invloed die kruideniersgiganten zoals Walmart op leveranciers hebben, aan te pakken en om de Robinson-Patman Act, die prijsdiscriminatie door fabrikanten tegen detailhandelaars verbiedt, strenger te handhaven.

Vorige week klaagden consumenten en detailhandelaars Walmart en batterijfabrikant Energizer aan voor vermeende samenzwering om de prijzen van wegwerpbatterijen te verhogen, in een programma dat Energizer intern Project Atlas noemde. Volgens de rechtszaak stemde Energizer "onder druk van Walmart" in met het opblazen van groothandelsprijzen voor batterijen voor andere detailhandelaren vanaf ongeveer januari 2018 en eiste het van die detailhandelaren dat ze niet onder de prijs van Walmart zouden gaan.

In een e-mail aan Reuters op donderdag zei Walmart dat het "aantijgingen zoals deze serieus neemt en zal reageren in de rechtszaal als dat gepast is." Uit de dataset, die batterijen in de goederenkorf bevatte, bleek dat Walmart Energizer-batterijen met een aanzienlijke korting verkocht aan rivalen. Een 2-pak Alkaline A23 batterijen werd bijvoorbeeld verkocht voor $4,49 bij Walmart tegenover $4,64 bij Amazon en $5,22 bij Target. Op dezelfde manier bleken minstens twee verschillende soorten Energizer muntaccu's die bij Walmart verkocht werden tussen 30% en 35% goedkoper te zijn dan de volgende rivaal met de laagste prijs.

Walmart houdt prijzen kruidenierswaren stabiel ondanks inflatie, antitrustclaims (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5716

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.