Woody Allen (collection 3) - Filmreus (2024)

September

De zomer loopt ten einde. In een gezellig huis in Vermont, bereidt een groep mensen zich voor op het einde van de vakantie. Als de stroom uit is gevallen vanwege het noodweer, wordt bij kaarslicht de sfeer ineens heel anders. De melancholische Lane (Mia Farrow), die het huis bewoont van haar moeder, vreest dat ze de liefde van Peter (Sam Waterston) zal verliezen. Deze laatste werd inderdaad verliefd op Stephanie (Dianne Wiest), Lanes vriendin, die op haar beurt begeerd wordt door Howard (Denholm Elliott), een oudere buurman.

Bananas

Woody Allens tweede film, waarin hij de rol van regisseur, medescenarist en acteur op zich neemt, is een satire in zijn meest extreme vorm waarin alles op briljante wijze op de hak wordt genomen, van relaties tot dictaturen. Bananas is een vroeg voorbeeld van wat Allen zijn nonchalante benadering van de komedie noemde. De gedurfde, snelle humor en de elkaar snel opeenvolgende gevatte dialogen vormen een schitterende mix van briljante scherpzinnigheid en komisch talent. Als de saaie producttester Fielding Mellish (Allen) de bons krijgt van zijn vriendin Nancy (Louise Lasser) gaat hij op vakantie in de kleine republiek San Marcos‚ om gevangen te worden genomen door rebellen! Als de rebellen eenmaal de macht krijgen, wordt hun leider gek en wijzen ze Mellish aan als hun nieuwe leider, omdat zij ervan overtuigd zijn dat hij het land kan redden. Mellish wordt echter door de FBI ingerekend en komt voor de rechter voor subversie. Wat volgt is een hilarische showdown in de rechtzaal ‚ inclusief een geweldig kruisverhoor dat Allen met zich zelf voert. Woody Allen bewijst zonder meer dat hij niet alleen een zeer getalenteerde satiricus is‚ maar ook een meesterlijke komediant.

Everything You’ve Always Wanted To Know About Sex

Zeven sketches rond het thema sex. De sketches gaan over een nar in een kasteel, een psycholoog die valt voor een Armeens schaap, een Italiaanse vrouw die maar niet wil klaarkomen, een man die graag vrouwenkleren draagt, een spelshow rondom perverse gewoontes, een experiment van Dr. Bernardo dat vreselijk uit de hand loopt en wat er allemaal bij komt kijken om een man te laten klaarkomen.

Love & Death

Woody Allen vindt zichzelf opnieuw uit in deze klassieke historische satire waarin hij op een geweldig grappige en eclectische wijze alles op de hak neemt wat Russisch is. Met Love and Death, één van Allens meest visuele, filosofische en doorwrochte films, bewijst de regisseur opnieuw dat hij een waar komediegenie is. De laffe wetenschapper Boris Grushenko (Allen) is verliefd op de beelschone Sonja (Diane Keaton) en bang voor de op handen zijnde invasie van Napoleon. Boris is er kapot van als hij hoort dat Sonja van plan is om met een smerige haringverkoper te trouwen en gaat vrijwillig het leger in – om terug te keren als armoedige held! Nadat Sonja uiteindelijk instemt om met de arme Boris te trouwen, staat haar een leven te wachten vol filosofie, seksuele onthouding en maaltijden… van sneeuw. Maar als de Franse troepen Rusland binnenvallen en Sonja met een idioot plan komt om Napoleon te vermoorden, ontdekt Boris – in een hilarische, maar fatale poging tot staatsgreep – dat God het niet goed doet, er geen meisjes zijn in het hiernamaals… en dat de engel des doods niet te vetrouwen is!

Sleepers

Sleeper bouwt voort op de grote traditie van de komische stomme film en is Woody Allens eerste film waarin niet zozeer zijn verbale geestigheid centraal staat, maar juist zijn opkomende talent voor visuele en fysieke grappen. Sleeper, met Diane Keaton (die voor het eerst onder regie staat van Allen), is een bizarre mix van New Yorkse neuroses, uitermate krankzinnige grappen, onlogica á la Alice in Wonderland en een pijnlijk grappige satire .Als de door een ziekenhuisongeval cryogeen ingevroren Miles Monroe (Allen) na 200 jaar ontwaakt, ontdekt hij dat de toekomst minder rooskleurig is dan verwacht: alle vrouwen zijn frigide, alle mannen zijn impotent en de wereld wordt geregeerd door een kwaadaardige dictator……een neus zonder lichaam! Miles wordt achtervolgd door de geheime politie en gerekruteerd door rebellen die zich verzetten tegen de gevestigde orde en de dictatoriale neus willen ontvoeren, voordat de dictator kan worden gekloond. Ondertussen wordt hij ook nog eens verliefd op de beeldschone – maar ongetalenteerde – dichteres Luna (Diane Keaton). Als Miles in handen komt van de regering en wordt gehersenspoeld – zodat hij denkt dat hij Miss Amerika is – is het aan Luna om hem te redden, de rebellen aan te voeren en de neus tegen te houden … om te voorkomen dat hij weer een gezicht krijgt.

Woody Allen (collection 3) - Filmreus (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6103

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.