Metrokaartjes in Parijs nu via OV-pas of telefoon: zo werkt het! (2024)

Het papieren metrokaartje is aan het verdwijnen in Parijs: je kunt geen papieren ‘carnets’ van 10 kaartjes meer kopen. Losse papieren kaartjes zijn nog wel te koop, maar het aantal toegangspoortjes met een sleuf voor het klassieke kaartje zal geleidelijk gaan afnemen.

Parijse OV-pas: de Navigo

De nieuwe norm wordt dus het digitale metrokaartje dat je op je telefoon of op eenOV-pas, de Navigo Easy, moet zetten. Deze plastic laadpas (eenmalig €2) kun je steeds weer opladen met vervoersbewijzen. De andere mogelijkheid is de e-tickets rechtstreeks op je telefoon uploaden, dit kan sinds mei 2024 op zowel Android-telefoons als Iphone (11 of hoger en update iOS 17.5.1).

Ben je alleen op doorreis is in Parijs, dan kun je het voorlopig nog bij een los papieren kaartje houden. Die losse kaartjes voor 1 rit (€2,15) koop je bij de kaartjesautomaten of loketten in de metro en ze zijn ook verkrijgbaar in de bar van de Eurostar (€2,30). Op zich makkelijk, maar als je meermaals de metro wilt pakken tijdens een stedentrip Parijs dan is een digitaal carnet handiger en ook goedkoper (10 ritten, omgerekend €1,74 per stuk).

Zie hieronder details over hoe je aan de digitale vervoersbewijzen komt voor de metro van Parijs

Metrokaartjes in Parijs nu via OV-pas of telefoon: zo werkt het! (1)

1. Navigo Easy: oplaadbare OV-pas

– DeNavigo Easy-pasis een van de 2 mogelijke dragers voor het digitale metrokaartje. Dezeplastic OV-kaart (€2)kun je vooralsnog alléén aan het loket of in de automaten kopen in de metrostations van Parijs, dus helaas niet op afstand en ook (nog) niet in de trein. Deze kaart kun je opladen met het gewenste aantallosse ritten, carnets (10x) of dagkaarten.

Het heroploaden van de pas als deze leeg is, kun je weer doen bij het loket, in de automaten of op afstand via je telefoon (op Android én ook op iPhone, maar alleen met een iPhone 7 of hoger). Voor je telefoon gebruik je de app Ile-de France Mobilités(Google & iPhone) of de appBonjour RATP. Je moet de plastic kaart tijdens het heropladen tegen de achterkant van je telefoon houden. Voor uitleg over het opladen van de Navigo Easy-pas zie ookdit filmpje. Vervolgens gebruik je de plastic pas voor het inchecken bij de metro.

Metrokaartjes in Parijs nu via OV-pas of telefoon: zo werkt het! (2)

– NB! Dedigitale carnets(‘Ticket+ 10‘) kun je niet meer delen, zoals dat vroeger kon met een papieren pakketje metrokaartjes: iedere reiziger heeft tijdens de metrorit een eigen Navigo-pas nodig. De pas is echter niet naamsgebonden, dus je kunt hem wel aan iemand anders meegeven.

– Voor kinderen van 4 t/m 9 jaar mag je op de kaart eene-carnet met kinderkorting (‘tarif réduit’ €8,45/10 ritten) uploaden. Let op, dit kan alleen op een kaart waar niet al metrokaartjes voor gewoon tarief opstaan. Of anders gezegd: op je Navigo-pas kun je OF volwassenen kaartjes zetten OF kinderkaartjes met korting, maar geen mix.

– De Visit Paris-kaart (=5 zones ofwel tot Disneyland) kun je niet op een Navigo zetten: die blijft voorlopig alleen in papieren variant bestaan (waar je je naam op moet schrijven).

Metrokaartjes in Parijs nu via OV-pas of telefoon: zo werkt het! (3)

2. Digitale metrokaartjes op je smartphone (Android en – sinds mei 2024 – ook iPhone)

– Je kunt ookdigitale metrokaartjeskopenop een Android-smartphone (versie 8 en hoger) en een iPhone (11 of hoger). Je moet daarvoor deIle-de France Mobilités-app(Google & iPhone) downloaden. NB Op iPhone moet Apple Pay geactiveerd zijn, en de iOS moet 17.5.1 of hoger zijn.

– In deze app ga je naar de rubriekPurchase(aankopen) en daar kun je kiezen On my Navigo pass of ‘On my phone. Kies dat tweede. In de metro leg je je telefoon op de kaartlezer om de poortjes te openen. Je hebt daarvoor geen internetverbinding nodig en het schijnt zelfs te werken als je batterij leeg is. Lees hier een Engelse uitleg van de RATP.

Metrokaartjes in Parijs nu via OV-pas of telefoon: zo werkt het! (4)

– Je kunt ook rechtstreeks naar je Wallet (op iPhone) of Google Pay (op Android) gaan en in het landenlijstje onder Openbaarvervoerkaart de Navigo selecteren. Dan opent de app Ile-de-France Mobilités automatisch.

Metrokaartjes in Parijs nu via OV-pas of telefoon: zo werkt het! (5)

Meer over de verschillende tarieven en soorten kaartjes in ons algemene artikel met metrotips.

TIP! VOORJAAR 2024

Ben je dit voorjaar op bezoek in Parijs en ben je van plan in de zomer terug te komen? Laad je pas dan nu alvast op met extra metrokaartjes. Tijdens de Olympische Spelen (eind juli en augustus) gaat de prijs van een los metrokaartje tijdelijk omhoog naar €4 en de prijs van een carnet (10 ritten naar €32). Dagkaarten (onbeperkt) kosten die periode €10.

Buskaartjes kopen per sms

Zowel de Navigo Easy-pas als de digitale kaartjes op een telefoon werken ook in de bus. Maar voorde bus in Parijs is er ook nog een andere mogelijkheid: je kunt voor busritten ook losse kaartjes kopen per SMS (stuur het woord BUS + het lijnnummer naar 93100. Zonder spatie, dus bijv. “Bus61”). Kosten €2 (1 traject zonder overstappen).

Meer tips voor de metro in Parijs vind je in dit artikel: 21 tips voor de metro in Parijs

Dit artikel is bijgewerkt in mei 2024, kijk voor actuele informatie over metrotickets in Parijs ook op de website van de RATP.

LEES OOK:

Tekst: frankrijk.nl copyright 2023 Beeld: Nicky B. (kaartjes, Unsplash (metro)

  • met de trein
  • met kinderen
  • metro
  • Parijs
  • stedentrip
Metrokaartjes in Parijs nu via OV-pas of telefoon: zo werkt het! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 6227

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.